بسیاری از والدین بسیار نگران هستند از اینکه فرزندان شان گرفتار اعتیاد، دوست های ناسالم و دیگر مسائل شوند. اکثر والدین به خوبی می دانند از طریق داشتن ارتباط سالم و خوب با فرزندان خود می توانند از بروز اکثر مشکلات و بحران های مرتبط با بچه هایشان پیشگیری کنند. در این سایت از دکتر ثابتی درباره مهارت نظارت بر فرزند بیشتر می خوانید:
چرا، مهارت نظارت بر فرزند
تحقیقات ثابت کرده است بچه هایی که ارتباط سازنده و قوی با پدر و مادر خود دارند، از بسیاری از مشکلات و آسیب های اجتماعی مصون ماندند و بحران های کمتری را تجربه کردند. یکی از اجزای ارتباط خوب با فرزندان، داشتن مهارت نظارت والدین بر فرزند است. بنابراین لازم است در عین حال که با فرزندان خود رابطه گرم و صمیمی ای دارید، بتوانید برای کارهای فرزندان خود قوانین و محدودیت هایی اعمال کنید و بدین شکل بر رفتارهای آنها نظارت کنید تا متوجه شوید چگونه به قوانین و انتظارات شما احترام می گذارند. چنانچه برخی قوانین تان را اطاعت نکردند چطور با آنها برخورد کنید تا سلامتی و امنیت آنها به خطر نیفتد.
نظارت بر فرزندان اگر درست صورت بگیرد، می تواند به نفع فرزندان تمام شود و از تجربه های تلخ و مشکلات جبران ناپذیر او جلوگیری کند. به طور مثال سمت مواد مخدر و سیگار نروند یا سرگرمی های سالمی مانند کتاب خواندن یا ورزش کردن را برای سپری کردن اوقات فراغت خود انتخاب کنند، ارتباط خود را با همسن و سالان ناسالم خود کمتر کنند و رفتارهای خطرناک مرتکب نشوند. زیرا اگر هر یک از این موارد فرزندان مان انجام دهند پیامدها و حوادت مخربی را می تواند با خود همراه داشته باشد.
نظارت والدین بر فرزندان به چه گفته می شود؟
وقتی گفته می شود والدین بر رفتار فرزندان خود نظارت داشته باشند یعنی از آنها در برابر خطرات مراقبت کنند. یعنی بدانند فرزندانشان چه کارهایی می کنند، با چه کسی دوست است و در واقع از آنچه می کند خبر داشته باشد. به طور کلی زمانی یک خانواده موفق می شود که در آن قوانین و مقررات صحیح تعریف شود و همه اعضای خانواده خود را به آن پایبند بدانند. در چنین خانواده ای نظم شکل می گیرد و پیشرفت و موفقیت معنا پیدا می کند.
اینکه تا چه قدر باید بر فرزندان خود نظارت کنید بستگی به شخصیت فرزندان خود دارد، برخی به نظارت کمتر و برخی به نظارت بیشتر نیاز دارند. بچه ای که به نظارت کمتر نیاز دارد تنها کافیست برای او درباره چه کارهایی مجاز است انجام دهد صحبت کنید و بحث های روزانه ای که متوجه شوید خطری او را تهدید نمی کند در حالی که بچه ای به نظارت بیشتری نیاز داشته باشد باید سخت گیری بیشتری بر روی رفت و آمدها و کل فعالیت هایش بکنید و مقررات بیشتری را برایش تعریف کنید. بهرحال برای پی بردن به حد و حدود نظارت خود باید، شخصیت فرزندانتان و امنتیت محیط زندگی او را در نظر بگیرید.
چگونه بر فرزند خود نظارت کنیم؟
زمانی می توان فرزندان را به خوبی نظارت کرد که از مراحل آن اطلاع داشته باشید. در ابتدا لازم است قواعد و انتظارات مورد نظر خود را برای فرزندان خود تعریف کنید، والدین مسئول برای فرزندان خود محدودیت ها و چارچوبی را تعریف می کنند. به طور کلی همه بچه ها برای دوری از سردرگمی و ترس، نیاز دارند تا مقررات برای انها تعریف شود مقرراتی مانند انتظارات درسی، انتظارات انجام کارهای شخصی، انجام رفتارهای مناسب، رعایت پوشش مناسب، رعایت سلامتی و مراقبت از خود، پولی و مالی، کمک در انجام کارهای خانه.
بعد از تعریف قوانین لازم است با همسر خود اول هماهنگ کنید تا بعدها فرزندانتان از وجود اختلاف نظر و نبود هماهنگی بین والدین خود سوء استفاده نکند و سپس با فرزندان خود بر سر چگونگی انجام آن توافق کنید و به روشنی برای او حد و حدود قوانین را توضیح دهید؛ مثلا نگویید شب ها زود به خانه بیا. زیرا کلمه زود مبهم است بلکه به طور دقیق اعلام کنید که شب ها ساعت 8 شب در خانه باشد. یا نگویید باید درست را خوب بخوانی بلکه بگویید انتظار دارم نمره معدل کل بالای 18 باشد.
آنچه مهم است اینکه در اجرای قوانین ثبات داشته باشید، به طور مثال در مواردی که فرزندان تان گریه کرد تسلیم نشوید و تحت هیچ شرایطی از اجرای قوانین کوتاه نیاید. در صورتی که جدی باشید فرزندان تان به خوبی در زمینه قواعد و انتظارات خود را متعهد می دانند.
برای اینکه مساله اجرای مقررات بین خود و فرزندان تان به راحتی صورت بگیرد، بهتر است شرایط زیر را در نظر بگیرید.
اگر یک رابطه گرم و صمیمی بین خود و بچه ها برقرار باشد، اجرای قوانین نه تنها به نفع شما نخواهد بود بلکه مشکلات دیگری را اضافه می کند و تنها شرایط موجود را بدتر می کند. ممکن است کودک تان با شما لجبازی کند یا کارهایش را از شما پنهان کند. حال سوال پیش می آید چگونه با فرزندان مان ارتباط بهتری داشته باشیم برای خواندن این مقاله بر روی آن کلیک کنید.
به طور خلاصه با داشتن لحظات مشترک، گفتگو و اعتماد می توانید یک ارتباط قوی و محکمی با فرزندان خود داشته باشید.
در مرحله آخر، بهتر است به فرزندان تان بگویید با رعایت یا عدم رعایت قوانین و مقررات چه اتفاق هایی می افتد، در این مرحله مشخص کنید اگر انتظارات شما را برآورده کنند چه جایزه ای به او می دهید و اگر برخلاف انتظاراتتان رفتار کنند چه پیامدی در انتظار آنها خواهد بود. اگر فقط پاداش و جایزه را تعریف کنید و حرفی از جریمه و تنبیه نزده باشید احتمال دارد فرزندانتان در بلند مدت به انتظاراتتان بی توجه باشند.
برای کنترل بهتر فرزندانتان بهتر است منفعل نباشید و واقعا پیگیر باشید بچه ها در مدرسه و اتاق خود چه می کنند و در موقعیت های مختلف چه رفتاری را نشان می دهند تا بفهمید فرزندتان چقدر به قوانین و مقررات پایبند بودند.
0 دیدگاه