02188602690 – 02188602689
تهران، خیابان جمال الدین اسد آبادی، نبش کوچه شصتم، ساختمان تابان، پلاک 432، طبقه سوم ، واحد 304
دکتر بابک ثابتی / اختلالات روانپزشکی / انواع بیماری های روانی خطرناک و علائم آن
مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

انواع بیماری های روانی خطرناک و علائم آن

انواع بیماری های روانی خطرناک با پریشانی و یا اختلالات عملکردی در فعالیت های اجتماعی، کاری یا فامیلی ارتباط دارند. فکر کنید مبتلا به یک بیماری روانی هستید که موجب می شود تصور کنید نزدیک ترین فرد به شما یک تظاهر کننده می باشد که تمایل به آسیب رساندن به شما را دارد یا موجب می شود اعتقاد پیدا کنید که کتاب خوردنی می باشد یا بدتر از همه تبدیل به مرده ی متحرک شوید. ترسناک است، نه؟

انواع بیماری های روانی خطرناک

در صورتی که تنها درصد پایینی از افراد مجبور می باشند با مشکلاتی که گفتیم زندگی کنند، این حقیقت که 450 میلیون نفر در همه جهان از بیماری روانی در حال رنج بردن هستن غیر قابل انکار کردن است. در صورتی که اختلالات مربوط به دانش روانشناسی خواهد توانست در هر سنی اتفاق بی افتد، سه چهارم بیماری های روانی حدودا در سنین ۲۴ سالگی آغاز خواهد شد. بیشتر افرادی که مبتلا به یکی از بیماری های روانی هستند تمایل ندارند در مورد آن حرف بزنند اما چیزی برای خجالت وجود ندارد! در ادامه با این مقاله از انواع بیماری های روانی خطرناک صحبت خواهیم کرد.

انواع بیماری های روانی خطرناک کدام اند؟

همانطور که ذکر کردیم تمام مریضی های روانی کار و زندگی روزمره فرد را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد و می‌توانند مشکلات مختلفی برای زندگی فرد و دور و اطراف فرد به وجود آورند. با این وجود، بعضی از بیماری‌ها نشانه های بیشتری دارند و می‌توانند عوارض غیر قابل برگشت زیادتری به همراه داشته باشند. به همین علت آن‌ها می‌توانند در گروه خطرناک ترین بیماری های روانی قرار بگیرند. در ادامه با این بیماری‌ها آشنا خواهید شد.

اختلال دوقطبیاختلال شخصیت مرزی
اختلال اسکیزوافکتیوبی‌اشتهایی عصبی
اسکیزوفرنی، افسردگی بالینیاختلالات کنترل تکانه و اعتیاد

اختلال دوقطبی

اختلال دوقطبی (Bipolar Disorder) نوعی مریضی روانی می باشد که موجب تغییرهای قابل پیش بینی در رفتار، انرژی و قابلیت تفکر واضح فرد خواهد شد. افرادی که مبتلا به این اختلالاتی نام بردیم و کم شدن خلق (شیدایی و افسردگی) را تجربه می‌نمایند که با فراز و نشیب‌های معمولی که بیشتر افراد آن‌ها را تجربه می‌کنند فرق دارد. میانگین سنی شروع این اختلال، حدود 25 سالگی می باشد اما امکان دارد در نوجوانان و در موارد محدودی در کودکان هم دیده شود. این بیماری به طریق مساوی مردان و بانوان را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد. نشانه ها و شدت این بیماری که یکی از پرخطرترین بیماری های روانی می باشد می‌تواند در هر فردی فرق داشته باشد.

اختلال شخصیت مرزی

اختلال شخصیت مرزی (Borderline Personality Disorder) یکی از پرخطرترین بیماری‌های روانی دنیا می باشد که با اختلالات در تنظیم هیجانات مشخص خواهد شد. این به این معنی می باشد که افرادی که به این مشکل ابتلا دارند، احساسات را طولانی مدت و به‌صورت شدید تجربه خاهند کرد و به همین علت برگشت به حالت عادی برای آن‌ها بسیار سخت می باشد.

انواع بیماری های روانی خطرناک

این مسئله می‌تواند باعث تکانشگری، خودانگاره ضعیف، رابطه های پر تلاطم و واکنش‌های سنگین هیجانی به نشانه های استرس‌زا شود. بعضی اوقات، امکان دارد فرد برای مبارزه با حس های زیاد خود، اقدام به خودزنی کند. افرادی که به اختلال شخصیت مرزی مبتلا هستند، تغییرات خلقی زیادی را تجربه می نمایند و احساس بی‌ثباتی و ناامنی بسیاری دارند و اکثرا اقدام به خودکشی را تجربه خواهند کرد.

اختلال اسکیزوافکتیو

اختلال اسکیزوافکتیو (Schizoaffective Disorder) یکی از انواع بیماری‌های روانی خطرناک و یک بیماری مزمن می باشد که در وحله اول با نشان های اسکیزوفرنی همچون توهم یا هذیان و نشانه های اختلال خلقی همچون شیدایی و افسردگی مشخص خواهد شد. اکثر افرادی که به این نوع اختلال ابتلا دارند، بیشتر نخست به ‌اشتباه تشخیص اختلال دوقطبی یا اسکیزوفرنی می‌گیرند. حت با این وجود که این اختلال، نادر می باشد اما می‌تواند از بیماری های روانی خطرناک به شمار آید زیرا نشانه های آن بسیار زیاد است و برای فرد مبتلا ضروری می باشد دائما تحت نظارت قرار گیرد. اختلال اسکیزوافکتیو می‌تواند باعث عوارض و ختلالات سوءمصرف الکل و مواد مخدر، دعوای شدید با خانواده، دوستان و اطرافیان، فقر و بی‌خانمانی، مشکلات بهداشتی زیاد از حد، انزوای اجتماعی، افکار خودکشی یا اقدام به خودکشی و بیکاری شود. در کل این مشکل می‌تواند آشفتگی زیادی را در زندگی فرد به همراه داشته باشد. اسکیزوفرنی یکی از مشکلات روانی خطرناک است که باعث مختل شدن زندگی فرد خواهد شد.

اسکیزوفرنی

یکی دیگر از انواع بیماری های روانی خطرناک که نوعی اختلالی شناخته می شود اسکیزوفرنی (Schizophrenia) می باشد. اسکیزوفرنی یک مریضی روانی جدی و یکی از بدترین نوع بیماری های روانی می باشد. این اختلال با مسائلی در تفکر واضح، مدیریت هیجانات، تصمیم‌ گرفتن و ارتباط با سایرین مشخص خواهد شد و اختلالی مزمن می باشد. در صورتیکه اسکیزوفرنی در هر سنی امکان دارد اتفاق بی افتد، اما میانگین سنی آغار آن در پایان نوجوانی تا اوایل دهه 20 برای مردان و پایان دهه 20 تا اوایل دهه 30 در بانوان می باشد. نشانه های این اختلال روانی خطرناک به 2 دسته نشانه های مثبت و منفی تقسیم بندی خواهد شد. نشانه های مثبت معمولا در مرحله اول بیماری اتفاق می افتد. این نشانه ها افراطی می باشند و به این علت مثبت گفته می‌شوند که شامل تجربه روانپریشی یا توهم می باشند. نشانه های منفی، علائم طولانی‌مدت بوده و به این علت منفی گفته می‌شوند که از بین رفتن عملکردهای طبیعی را شامل خواهد شد.

بی‌اشتهایی عصبی

تحقیقات نشان داده‌اند که بی‌اشتهایی عصبی (Anorexia Nervosa)، خطرناک ترین بیماری روانی به حساب می آید. این مشکل، یکی از انواع اختلال خوردن می باشد که با پیگیری بی‌وقفه لاغری، مشکل در نگه داشتن وزن مناسب بدن و اغراق نکردن در مورد شکل بدن مشخص می‌شود. افرادی که به این اختلالابتلا دارند، در کل تعداد کالری و انواع غذایی که روزانه باید  مصرف نمایند را محدود می‌کنند. همینطور، بعضی از آن‌ها به اجبار ورزش خواهند کرد یا به وسیله استفراغ و ملین‌ها پرخوری خود را جبران خواهند کرد. همانطور که ذکر کردیم این بیماری یکی از انواع بیماری‌های روانی خطرناک می باشد. این اختلال می‌تواند کل بدن را تحت تاثیر خود قرار دهد. افرادی که به به بی‌اشتهایی عصبی ابتلا دارند به مشکلات جسمی همچون مشکلات قلبی، پوکی استخوان، کم‌خونی، مشکلات دستگاه گوارش، مشکلات الکترولیت، اختلالات کلیوی و ریزش مو خواهند شد. تحقیقات نشان داده است که افراد زیادی بر اثر اختلالات قلبی یا خودکشی، جان خود را از دست خواهند داد.

افسردگی بالینی

اکثر افراد در تایمی از زندگی خود، غم و اندوه را تجربه خواهند کرد اما افسردگی بالینی (Clinical Depression) یکی از بیماری‌ های روانی خطرناک می باشد که با خلق افسرده در اکثر روزها، از بین رفتن علاقه به کارها و روابط روزمره مشخص خواهد شد. این نشانه ها حداقل به مدت 2 هفته وجود دارند. همینطور فرد امکان دارد دچار بی‌خوابی یا پرخوابی، نداشتن تمرکز، خستگی، بی‌قراری، حس بی‌ارزش بودن یا گناه، افکار خودکشی یا اقدام به آن و کم شدن یا زیاد شدن وزن شود. تا زمانی ‌که افسردگی بالینی، زیر نظر یک روانشناسی بالینی درمان نشود می‌تواند به یکی از مضرترین بیماری های روانی تبدیل شود. کسانی که به این مشکل ابتلا دارند به ‌احتمال‌ بسیار زیادی به سمت رفتارهای پرخطر همچون سوءمصرف مواد مخدر یا الکل می روند. همینطور این مریضی می‌تواند روابط فرد را دچار اختلال کند، در شغل او باعث ایجاد مشکل شود و حتی باعث خودکشی فرد شود.

اختلالات کنترل تکانه و اعتیاد

افرادی که به مشکلات کنترل تکانه و اعتیاد (Impulse Control Disorders and Addiction) توانایی مقاومت در مقابل میل اشان و تکانه‌های خود نمی باشند و امکان دارد کارهایی انجام دهند که برای خودشان یا سایرین آسیب‌زننده باشد. اختلال آتش‌افروزی، جنون دزدی و اعتیاد به قمار بعضی از مشکلات کنترل تکانه می باشند که می‌توانند به سختی برای فرد و دور و اطراف مشکل زا باشند. به همین علت این مشکلات جزء خطرناک ‌ترین بیماری‌ های روحی و روانی می باشند. الکل و مواد مخدر از موارد شایع مشکل اعتیاد هستند. بییشتر، کسانی که دچار سوءمصرف مواد مخدر یا الکل می باشند، به حدی به مصرف این مواد اعتیاد پیدا خواهند کرد که از مسئولیت‌ها و رابطه ی خود غافل خواهند شد و این موضوع می‌تواند زندگی آن‌ها را از جهات مختلف تحت تاثیر خود قرار دهد؛ بنابراین، مشکلات کنترل تکانه و اعتیاد از مضرترین بیماری های روانی می باشد.

برچسب ها:
دکتر بابک ثابتی

دکتر بابک ثابتی

متخصص اعصاب و روان (روانپزشک و درمانگر)
متخصص و مشاوره در زمینه های اختلالات روانپزشکی، ازدواج، اعتیاد، شغلی، مشکلات زناشویی و خانوادگی
مقالات مرتبط
اختلال گسستگی و نشانه های آن

اختلال گسستگی و نشانه های آن

یکی از اختلالات روانی و ذهنی که موجب قطع و از بین رفتن ارتباط بین افکار، محیط اطراف و اقدامات و هویت افراد خواهد شد....

اختلال ساختگی و درمان آن

اختلال ساختگی و درمان آن

یکی از اختلالات روانی که در آن افراد وانمود به مریض بودن کرده و خود را به طور عمد بیمار می کنند، اختلال ساختگی می...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *