یکی از اختلالات روانی و ذهنی که موجب قطع و از بین رفتن ارتباط بین افکار، محیط اطراف و اقدامات و هویت افراد خواهد شد. این اختلال گسستگی را اکثر افراد در زندگی خود تجربه خواهند کرد که به عنوان مثال می توان به خیال پردازی و گم شدن در یک فیلم و کتاب و جدا شدن از محیط های پیرامون اشاره کرد که در این مواقع افراد گذر زمان را نیز احساس نخواهند کرد. اما در برخی از مواقع در برخی از افراد این حس شدید شده و افراد ارتباط خود را با واقعیت از دست داده و در زندگی روزمره خود دچار اختلال خواهند شد.
در این مقاله به طور کامل به بررسی اختلالات گسستگی و علت بروز آن و هم چنین نشانه های آن خواهیم پرداخت پس با ما تا پایان این مقاله همراه باشید.
تعریف اختلال گسستگی
به نوعی از اختلال ذهنی که موجب از بین رفتن یکپارچگی بین افکار، احساسات و خاطرات و هویت فرد می شود، اختلال گسستگی گفته می شود.
در اینجا برایتان مثالی را مطرح می کنیم تا به طور کامل این اختلال را درک کنید.
به عنوان مثال خودتان را در حال مطالعه فرض کنید به صورتی که زمانی که به ساعت نگاه می کنید متوجه می شوید که مدت هاست مشغول مطالعه بوده اید و گذر زمان را احساس نکرده اید. در واقع در آن زمان ارتباط شما با محیط پیرامونتان قطع شده بود.
این اختلال ممکن است در افرادی که در شرایط پر استرس و اضطراب قرار می گیرند نیز خود را به صورت فراموش کردن وقایع رخ داده نشان دهد.
در صورتی که این اختلال به صورت متناوب و در شرایط حاد برای افراد رخ بدهد، می توان گفت که فرد دچار اختلال گسستگی شده است.
علت بروز اختلال گسستگی
در واقع می توان گفت که این اختلال حالت دفاعی داشته و به طور معمول در هنگام مقابله با آسیب و یا مشکلات بروز پیدا می کند.
کودکانی که مورد سوء استفاده جسمی و جنسی و یا از لحاط عاطفی مورد سوء استفاده به طور طولانی مدت قرار گرفته اند، دچار اختلال گسستگی هستند. یکی دیگر از علت های بروز این اختلال محیط وحشت آور منزل و همینطور قابل پیش بینی نبودن محیط زندگی کودک می باشد.
از علت های دیگر بروز این اختلال می توان به ترس از جنگ و یا بلایای طبیعی، و همینطور بروز حادثه ای در دوران شکل گیری هویت کودکان اشاره کرد. که در این صورت کودک سعی خواهد کرد که وانمود کند این اتفاق برای فرد دیگری اتفاق افتاده است.
علائم و نشانه های اختلال گسستگی
علائم و نشانه های این اختلال عبارتند از:
• از دست رفتن حافظه و فراموشی در دوره ها و رویدادهای خاص
• احساس جدا شدن از خود و همینطور احساسات
• استرس در روابط و کار و رویدادهای مهم زندگی
• کنار نیامدن با استرس های عاطفی و حرفه ای
• بروز مشکلاتی مانند افسردگی، اضطراب و افکار خودکشی
• هویت تار و مبهم و سردرگمی هویت
• برداشت چیزهایی که در واقعیت وجود نداشته و همینطور تحریف واقعیت
• احساس قطع ارتباط با محیط اطراف
انواع اختلالات گسستگی
این اختلال دارای سه نوع فراموشی گسسته، اختلال تجزیه هویت، اختلال زوال شخصیت می باشد که در ادامه به بررسی هر کدام از آن ها خواهیم پرداخت.
فراموشی گسسته
این نوع از اختلال گسستگی خود را با نشانه ی فراموشی و از دست دادن حافظه نشان خواهد داد. فراموشی در این نوع از اختلال از فراموشی طبیعی شدیدتر می باشد، در واقع افرادی که دچار این اختلال می شوند قادر به یاد آوردن رویداد و افراد دیگر زندگی خود در یک دوره ی زمانی مشخصی نمی باشند، و این اختلال ممکن است به صورت ناگهانی بروز پیدا کرده و تا مدت ها مانند چند دقیقه، ساعت و یا ماه ها و سال ها ادامه پیدا کند و در این نوع از اختلال امکان از دست رفتن تمام حافظه فرد نیز وجود دارد.
اختلال تجزیه هویت
در این نوع از اختلال فرد تغییر هویت داده و تبدیل به فرد دیگری خواهد شد. در این صورت افراد احساس خواهند کرد که دو نفر در داخل سر آن ها زندگی می کنند. و هر کدام از این شخصیت ها اسم و تاریخچه متفاوتی دارند. افراد میتلا به این نوع از اختلال گسستگی، دچار اختلال فراموشی گسسته نیز هستند.
اختلال زوال شخصیتی
در این نوع از اختلال افراد احساس جدا افتادگی فردی از هویت خود را دارند که در واقع فرد خود را بیرون از محیط بدن خود قرار دارد. از نشانه های این اختلال نگاه کردن به رفتارها و احساسات از بیرون و به عنوان نظاره گر بیرونی می باشد.
یکی دیگر از نشانه های این اختلال گذشتن زمان بسیار تندتر و یا کندتر از دنیای واقعی می باشد. باید این اختلال را جدی گرفت و برای درمان آن به پزشک متخصص مراجعه کرد.
بیشتر بخوانید: برای مشاهده ویدیوهای دکتر بابک ثابتی در مورد اختلالات روانپزشکی به اینستاگرام دکتر مراجعه کنید.
نحوه تشخیص اختلال گسستگی
در صورت ابتلا به این اختلال و مشاهده علائم آن باید برای تشخیص و درمان آن به بهترین روانپزشک مراجعه کرد، که متخصص اعصاب و روان در ابتدا به معاینات بالینی و روان کاوی خواهد پرداخت. و برای تشخیص دقیق تر ممکن است آزمایشاتی نیز انجام شود که در ادامه مراحل تشخیص را با هم بررسی خواهیم کرد.
در مرحله اول معاینه جسمی بیمار که شامل پرسش و پاسخ هایی از وی بوده و هم چنین آزمایش هایی بر روی مغز برای بررسی آسیب های مغزی انجام خواهد شد. در مرحله بعد روانپزشک پرسش هایی را در مورد افکار و احساسان بیمار و همینطور علائم و نشانه ای وی مطرح خواهد کرد. در مرحله آخر نیز تمام اطلاعات به دست آمده را با راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی و رفتاری برسسی کرده تا وجود این اختلال در فرد را تشخیص دهد.
روش های درمان اختلال گسستگی
روش های درمانی مختلفی با توجه به نوع اختلال گسستگی وجود دارد که در ادامه تمام این روش ها را بررسی خواهیم کرد.
روان درمانی
یکی از بهترین روش ها برای درمان اختلالات روانپزشکی و اختلال گسستگی، روان درمانی می باشد که در این روش، پزشک متخصص با فرد بیمار درباره اختلال گفت و گو کرده و فرد را در جهت شناخت ریشه مشکل اختلال خود کمک خواهد کرد و هم چنین روش هایی را نیز برای مقابله با این اختلال در اختیار فرد قرار خواهد داد.
دارو درمانی
داروی خاصی برای این اختلال تا به حال شناسایی نشده است اما روانپزشکان به طور معمول ممکن است داروههای ضد افسردگی، ضد اضطراب و ضد روان پریشی را در جهت کاهش و کنترل علائم بیمار تجویز کنند.
نکات پایانی
اختلال گسستگی یکی از اختلالات روانپزشکی بوده که منجر به قطع ارتباط افراد با محیط اطراف شده و حتی در موارد شدید منحر به فراموش کردن هویت می شود که این امر در عملکرد و زندگی روزمره ی آن ها مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد. بنابراین باید در صورت ابتلا به این اختلال و مشاهده علائم آن در اسرع وقت برای درمان به متخصص اعصاب و روان مراجعه کرد. دکتر بابک ثابتی متخصص اعصاب و روان با سال ها سابقه و تجربه در این زمینه اختلالات روانی بهترین انتخاب برای مراجعه و درمان این اختلال می باشند.
0 دیدگاه