02188602690 – 02188602689
تهران، خیابان جمال الدین اسد آبادی، نبش کوچه شصتم، ساختمان تابان، پلاک 432، طبقه سوم ، واحد 304
دکتر بابک ثابتی / اختلالات روانپزشکی / اختلالات اضطرابی؛ علل، علائم و درمان آن
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

اختلالات اضطرابی؛ علل، علائم و درمان آن

اضطراب پاسخ طبیعی بدن به موقعیت های استرس زا است. اما وقتی کنترل آن دشوار گردد و زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد می تواند ناراحت کننده باشد. تقریبا از هر 5 بزرگسال یک نفر را در ایالات متحده، درگیر اختلالات اضطرابی. است. زنان بیشتر از مردان در طول زندگی خود دچار اختلال اضطراب می شوند.

اضطراب چیست؟

اضطراب عبارتند از احساس نگرانی، عصبی یا ترس در مورد یک رویداد یا موقعیت. اضطراب، واکنش طبیعی در برابر استرس است و به شما کمک می کند تا در یک وضعیت چالش برانگیز در محیط کار هوشیار باشید مثلا برای یک امتحان سخت، بیشتر بخوانید یا روی یک سخنرانی مهم تمرکز داشته باشید. به طور کلی به شما کمک می کند تا با موقعیت جدید کنار بیایید. ولی چنانچه تو روند کاری تان اختلال ایجاد کند، اضطراب می تواند مشکل زا باشد.

اختلالات اضطراب

اختلالات اضطرابی چیست؟

اختلالات اضطرابی زمانی اتفاق می افتد که اضطراب بیش از حد، در کارهای روزمره مانند رفتن به محل کار یا گذراندن وقت با خانواده مشکل ایجاد کند. اختلال اضطرابی یک بیماری جدی روانی است و از شایع ترین اختلالات روانی در ایالات متحده آمریکا محسوب می شود.

علائم و نشانه های اختلال اضطراب چیست؟

زنان مبتلا به اختلالات اضطراب، ترکیبی از افکار مضطرب، علائم جسمی و تغییر در رفتار را تجربه می کنند و از فعالیت های روزانه که قبلا انجام می دادند اجتناب می کردند. علائم جسمی اختلال اضطراب ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • ضعف
  • تنگی نفس
  • ضربان قلب سریع
  • حالت تهوع
  • ناراحتی معده
  • گر گرفتگی
  • سرگیجه

علائم جسمی اغلب در کنار سایر بیماری های روحی یا جسمی اتفاق می افتد که می توانند علائم اضطراب را کم یا بدتر کنند.

انواع عمده اختلالات اضطراب کدامند؟

اختلال اضطراب عمومی

افراد مبتلا به اختلال اضطراب عمومی، بیش از حد در مورد مسائل روزمره مانند سلامتی، پول، کار و خانواده نگران هستند و تنش عضلانی و سایر علائم جسمانی مرتبط با استرس، مانند اختلالات خواب یا ناراحتی معده دارند. زنان بیشتر از مردان در معرض خطر افسردگی و سایر اختلالات اضطرابی هستند.

اختلال هراس

اختلالات هراس در زنان بیشتر از مردان است. افراد مبتلا به وحشت، به طور آنی و ناگهانی دچار حملات وحشت می شوند، در حالی که هیچ خطر واقعی وجود ندارد. حملات هراس ممکن است باعث شود احساس غیر واقعی پیدا کنید. افرادی که دچار حملات وحشت می شوند، گاهی اوقات اعتقاد دارند که دچار حملات قلبی می شوند یا می میرند.

هراس اجتماعی

هراس اجتماعی یا اختلال اضطراب اجتماعی، هنگامی تشخیص داده می شود که افراد در موقعیت های اجتماعی روزانه بسیار مضطرب می شوند و ترس شدیدی از قضاوت دیگران دارند.

برخی از شرایط دیگر که اختلالات اضطرابی محسوب نمی شوند اما مشابه هستند عبارتند از:

  • وسواس فکری عملی: افراد مبتلا به وسواس فکری عملی، افکار یا رفتارهای ناخواسته دارند که موجب اضطراب می شود. ممکن است یک کار را مرتبا تکرار کنند.
  • اختلال استرس پس از سانحه (PTSD): چنین اختلالی شامل آسیب جسمی یا تهدید ناشی از صدمات جسمی است و معمولا با دیدن یک صدمه یا رویداد آسیب زا شروع می شود.

بیشتر بدانید: اختلال اضطراب پس از سانحه یا PTSD

چگونه اختلالات اضطرابی تشخیص داده می شود؟

روان پزشک در ابتدا در مورد علائم و سوابق پزشکی از شما سوال می کند تا در کنار سایر معاینات یا آزمایش های دیگر به تشخیص اختلال اضطراب برسد.

اختلالات اضطرابی زمانی تشخیص داده می شود که ترس و وحشت از واقعیت ها، حوادث یا مکان های غیر تهدیدآمیز، بیش از حد و غیرقابل کنترل شود. اختلالات اضطرابی نیز در صورتی تشخیص داده می شود که این اضطراب حداقل شش ماه طول بکشد و در امور اجتماعی، شغلی، خانوادگی یا سایر جنبه های زندگی روزمره اختلال ایجاد کند.

چگونه اختلالات اضطرابی درمان می شود؟

درمان اختلالات اضطراب به نوع اختلال اضطراب و سابقه شخصی تان در مورد مشکلات سلامتی، خشونت یا احساسات شما بستگی دارد. اغلب روش های درمان شامل موارد زیر است:

  • مشاوره
  • دارو
  • ترکیبی از مشاوره و دارو

روانپزشک به کمک روش های درمان شناختی رفتاری به شما کمک می کند تا الگوهای تفکر درباره پیرامون خود را تغییر دهید و نحوه واکنش خود را در موقعیت هایی که باعث ایجاد اضطراب می شود را تغییر دهید. هم چنین ممکن است روش هایی برای کاهش احساس اضطراب و بهبود رفتارهای ناشی از اضطراب مزمن را بیاموزید.

چه نوع داروهایی اختلالات اضطرابی را درمان می کند؟

انواع مختلفی از داروها، اختلالات اضطرابی را درمان می کنند، شامل موارد زیر هستند:

  • ضداضطراب ها: این داروها معمولا برای مدت کوتاهی تجویز می شوند. زیرا اعتیاد آور هستند .
  • مسدودکننده های بتا: این داروها می توانند علائم جسمی ناشی از اختلال اضطراب مانند لرزش یا تعریق کاهش دهند.
  • مهارکننده های مونوآمین اکسیداز (MAOI): افرادی که این داروها را مصرف می کنند باید از مصرف برخی غذاها و نوشیدنی ها که حاوی یک اسد آمینه به نام تیرامین هستند، خودداری کنند. مصرف MAOI و خوردن این غذاها باعث افزایش فشارخون به طرز خطرناکی می شود. زنانی که این داروها را مصرف می کنند. باید از مصرف برخی داروها مانند برخی از انواع قرص های جلوگیری از بارداری، تسکین دهنده درد ، داروهای سرماخوردگی و آلرژی خودداری کنند.

آیا بعد از درمان، علائم اختلال اضطراب برمی گردد یا خیر؟

برخی اوقات علائم اختلال اضطراب پس از پایان دوره درمان، باز می گردد. گاه ممکن است در طی یک رویداد استرس زا یا گاه هم ممکن است بدون هیچ هشداری اتفاق بیفتد. البته بسیاری از افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی با درمان بهتر می شوند.

برخی از زنان گزارش دادند که استفاده از روش های مکمل کنار روش های درمانی پزشک، به کاهش اضطراب نیز کمک کرده است. روش هایی مانند فعالیت بدنی منظم و روش هایی مانند یوگا، مراقبه و تای چی به کاهش اضطراب کمک می کند.

آیا درمان اختلال اضطراب می تواند بر بارداری تاثیر بگذارد؟

چنانچه قصد بارداری دارید به پزشک خود اطلاع دهید. برخی از داروهایی که روانپزشکان برای درمان اضطراب استفاده می کنند می تواند بر روی جنین تاثیر بگذارد. بنابراین لازم است قبل از شروع درمان، با پزشک خود درباره عوارض داروها بر سلامت جنسی تان صحبت کنید.

چگونه اختلالات اضطراب سلامت عمومی بدن را تحت تاثیر قرار می دهد؟

اختلالات اضطرابی می تواند سایر مشکلات روانی و جسمی را بوجود بیاورد. بیماری هایی مانند:

افسردگی

اختلالات اضطراب می تواند همزمان با افسردگی اتفاق بیفتد و برای درمان به مجموعه ترکیبی از درمان ها مانند مشاوره و داروها نیاز داشته باشید.

سندروم روده تحریک پذیر

علائم سندروم تحریک پذیر در افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی شایع است. اختلال اضطراب عمومی در بین مبتلایان به اختلال سندروم روده تحریک پذیر شایع است و علائم دستگاه گوارشی مانند ناراحتی های معده و روده ای رو بروز دهد. چنین علائم نیز می تواند استرس زا باشد و منجر به اضطراب بیشتر شود.

بیماری های قلب و عروقی

اضطراب و افسردگی خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد. هم چنین اضطراب می تواند بهبودی پس از حمله قلبی یا سکته را سخت کند.

آسم

تحقیقات نشان داده است که آسم به اختلالات اضطرابی مرتبط است. استرس و اضطراب می تواند باعث حملات آسم گردد. در حالی که تنگی نفس و خس خس سینه در هنگام حملات آسم می تواند موجب اضطراب گردد.

برچسب ها:
دکتر بابک ثابتی

دکتر بابک ثابتی

متخصص اعصاب و روان (روانپزشک و درمانگر)
متخصص و مشاوره در زمینه های اختلالات روانپزشکی، ازدواج، اعتیاد، شغلی، مشکلات زناشویی و خانوادگی
مقالات مرتبط
اختلال گسستگی و نشانه های آن

اختلال گسستگی و نشانه های آن

یکی از اختلالات روانی و ذهنی که موجب قطع و از بین رفتن ارتباط بین افکار، محیط اطراف و اقدامات و هویت افراد خواهد شد....

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *